Baarschot heeft ongeveer 475 inwoners (bewoners van de campings niet meegeteld) en is de kleinste kern van de gemeente Hilvarenbeek. Er is/zijn geen kerk, geen school, geen cultureel centrum, geen centraal plein en geen sportvelden in Baarschot.
In de 15e eeuw was er sprake van een watermolen, die 400 jaar later in verval raakte. Enkele langgevelboerderijen dateren uit de 18e eeuw. Het mooiste en indrukwekkendste historisch pand dateert van 1717. Hierin was 100 jaar lang een brouwerij gevestigd, die in 1949 stopte met productie. Nog diverse onderdelen uit die periode zijn bewaard. Nu is hier, onder de naam In de Brouwerij, een restaurant en pannenkoekenhuis gevestigd.

Door de Baarschottenaren wordt een opvallend bouwwerk gekoesterd. De Mariagrot, nagenoeg verscholen onder hoge bomen aan de invalsweg. In 1945 werd deze gebouwd uit dankbaarheid dat Baarschot geen slachtoffers te betreuren had. De grot is volledig opgetrokken uit zwerfkeien die in de omgeving zijn verzameld.

Voor het organiseren van diverse (sociale) activiteiten heeft Baarschot een enthousiast team genaamd “Comité Baarschot” De sociale structuren tussen de inwoners zijn van belang; dit is de ruggegraat van ons dorp. Het Comité Baarschot zet zich in om voor elke inwoner van Baarschot gezellige activiteiten te organiseren.

Comité Baarschot is opgericht in 1970 en sinds 1996 ingeschreven bij de kamer van koophandel onder de naam: “Stichting Comité Baarschot” Met als doel:
- Het bevorderen van de leefbaarheid in de kern Baarschot.
- Het in stand houden van het oorlogsmonument: “De grot”.

De stichting probeert haar inkomsten te halen uit te organiseren activiteiten, sponsorgelden, subsidies, donaties e.d.

Het bestuur bestaat momenteel uit :

Voorzitter
Marian Hoozemans Tongerloseweg 5 06-45693906
Vice voorzitter
Mark Timmermans Gerstakker 2 06-12907344
Penningmeester/Secretaris
Jolanda van der Zanden Baarschotsestraat 33 06-54940998

Bestuursleden
Marianne Jans Heikant 9 06-13504175
Jacqueline de Wit Heikant 19 06-16084720
Astrid Schepens Tongerloseweg 18a 06-28899230

Visie Comité Baarschot

In de toekomst zien we een verschraling van de voorzieningen in de kleine kernen. Baarschot heeft geen kerk, geen school, geen huisarts etc. Baarschot kan qua voorzieningen al niet veel minder worden. Desondanks zien wij dat er zich veel jonge gezinnen vestigen in Baarschot, sommigen van oorsprong Baarschottenaren en sommigen van buiten Baarschot. De school is op fietsafstand en het merendeel van de voorzieningen zijn in Diessen aanwezig. De nieuwbouwwijk in Baarschot is een feit en heeft een leuke speelvoorziening. De nieuwbouwwijk zal in de komende jaren nog verder uitgebreid worden.

Baarschot is nauw betrokken bij Diessen en Haghorst. De carnaval wordt altijd “gevierd” met uit Diessen De Stopnaolden en uit de Haghorst De Durdauwers. Momenteel kunnen wij stellen dat de horeca het middelpunt is in Baarschot; zij zorgen voor ontmoetingsplekken voor de inwoners van Baarschot. Wij hopen dat deze horeca behouden kan blijven voor Baarschot omdat op deze manier Baarschot aantrekkelijk blijft voor de inwoners en voor de toerist.

Als wij ons met de vrijwilligers van het Comité Baarschot en de vele helpende handjes in blijven zetten voor ons dorp kunnen we ervoor zorgen dat Baarschot een gezellige leefomgeving blijft voor jong en oud. De verbinding tussen jong en oud zullen wij steeds op blijven zoeken en wij dagen alle inwoners van Baarschot uit om ons hierbij te helpen en te ondersteunen.

Dankzij onze sponsoren is er veel mogelijk. Wij danken onze sponsoren van harte!

BEDANKT!!!!!
- Slagerij ‘t Landleven
- Sigma
- Broeckx Plastic Recycling BV
- Auberge De Hilver
- In de Brouwerij
- Reyrink Constructie
- Den Elshorst
- Van Heemskerk
- Peter Vingerhoets/Horecaservice
- A.P. Donkers
- Van Dal Trading
- V. Gompel Boomkwekerij
- Vd Zanden grondwerken- en onderhoud
- Rijschool VLNR
- Handboogsport v. Dorst
- Perry Nooijens
- John van Gestel
- Astrid Schepens
- Wiljon van den Broek
- Bouwman Advocaten en mediators
Gegevens kunnen niet worden geladen. Vernieuw de pagina en probeer het opnieuw.
Hilverportal is een social initiatief
van Van Laarhoven ICT en Stichting Hilverportal

© Stichting Hilverportal | Privacybeleid - Disclaimer - Cookie-instellingen

Hilverportal is mede mogelijk gemaakt door:

+