By Hilverportal on donderdag 04 maart 2021
Category: Media

Afhaalbieb stilt leeshonger Beekse inwoners

Via de afhaalbieb in Hilvarenbeek worden er wekelijks tussen de 85 en 120 pakketten samengesteld


De deuren van de Bibliotheek Hilvarenbeek blijven helaas nog even dicht , maar mogen 'op een kier' voor mensen die boeken willen ophalen. Van die service wordt door inwoners dankbaar gebruik gemaakt: via de afhaallocaties van de Bibliotheek Midden-Brabant zijn afgelopen jaar al meer dan 26.000 boeken uitgeleend. "We krijgen veel enthousiaste reacties, ook over de verrassingspakketten die we samenstellen." Voor wie online wil lezen of leren, heeft de bibliotheek ook een ruim aanbod aan e-books, cursussen en activiteiten.

Annemieke Peeters die samen met haar collega's zorgt dat de afhaalpakketjes op tijd klaar staan vertelt: "we krijgen super leuke reacties van de inwoners, laatst kwam er zelfs iemand een taart voor ons brengen, voor ons goede werk! Leuk om zo te zien dat het op prijs wordt gesteld en lekker natuurlijk!"

Zo werkt de Afhaalbieb

Via de website van de bibliotheek kunnen mensen zelf boeken reserveren of een verrassingspakket aanvragen voor zichzelf of hun kind. Wie een verrassingspakket wil, geeft ook door welke genres hij graag leest. Op basis van iemand persoonlijke voorkeuren stellen bibliotheekmedewerkers dan een pakket samen met vijf boeken. Sommige mensen zetten bij hun bestelling een kort berichtje: "wat hebben jullie vorige keer een leuk afhaalpakket samengesteld voor mijn zoontje! Graag zouden we weer een pakket willen ontvangen, graag in dezelfde sfeer".

Klanten worden gebeld zodra de boeken klaarliggen. In verband met de maatregelen worden alle afhaalmomenten strak ingepland met een tijdslot. In Hilvarenbeek kun je elke werkdag tussen half 10 en half 11 terecht voor het ophalen van je met zorg samengestelde verrassingspakket. Ook het afhalen van gereserveerde boeken loopt via de afhaalbieb.

Online lezen en leren

Voor wie graag leest op zijn telefoon, tablet of laptop, is er de online Bibliotheek en de TijdschriftenBieb. Via deze apps kunnen leden gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften lezen. Het aantal uitleningen hiervan steeg flink tijdens de lockdowns: zo leenden leden afgelopen jaar 65% meer e-books dan het jaar ervoor.

Online biedt de bibliotheek ook allerlei activiteiten. Zo wordt er een kindercollege opgenomen over Corona in je brein en is er deze maand een online talk door schrijver Tommy Wieringa. Volwassenen kunnen zich ook volop ontwikkelen met het nieuwe aanbod van 160 online cursussen, die leden via de Bibliotheek gratis kunnen volgen. Ook dit aanbod is te vinden via de website www.bibliotheekmb.nl

Leave Comments